De komende weken starten de scholen weer op. Veel kinderen vinden het fijn hun vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. Na 6 weken vrij is de regelmaat ook wel weer fijn.
Veel verandering zorgt voor spanning
Voor veel kinderen is het echter een zeer spannende tijd.Zal komend jaar net zo fijn worden als vorig jaar? Of zal komend jaar eindelijk zorgen voor een nieuwe start?Op welke plek komen ze in de klas te zitten? Of starten ze op een nieuwe school?
Veiligheid is een basisbehoefte
Allemaal dingen die er bij horen maar die voor hoogbegaafde en gevoelige kinderen erg spannend kunnen zijn. Dit kan ze een onveilig gevoel geven.
Veiligheid is 1 van de basisbehoeften. We denken al snel aan veilig oversteken, goede verlichting op de fiets en niet met vreemden mee gaan. Maar veiligheid ervaren we ook op een heel ander gebied. Voor veel kinderen en jongeren is dit extra lastig als ze moeite hebben om emoties een plekje te kunnen geven of als hun omgeving het niet serieus neemt.
Want van school of klas wisselen is voor hun echt wel een dingetje! Zelfs een ander plekje in de klas kan al een trigger van een onveilig gevoel zijn laat staan alle veranderingen na de zomervakantie.
Dit zijn dingen die bij het leven horen en hier zullen ze zo goed mogelijk mee om moeten leren gaan.
Maak als ouder het verschil
Door hun gevoelens te erkennen en niet weg te wuiven. Misschien merk je het ook wel aan het gedrag van jouw kind. Zijn er ineens weer huilbuien of driftbuien of gedragen ze zich erg afhankelijk. Dit zou zomaar met een onveilig gevoel te maken kunnen hebben en is dit een vraag om hulp.
een kind dat moeilijk doet, heeft het moeilijk en vraagt zo om hulp
Wat is niet helpend?
We bedoelen het goed als we zeggen: “ach met een paar weken ben je weer gewend” of ”het is voor iedereen spannend dus je moet er even doorheen. “Echter voelen ze zich dan niet begrepen en is dit niet helpend.
Wat is wél helpend?
Wil je thuis veiligheid bieden, neem dan echt de tijd om gevoelens bespreekbaar te maken. Luister zonder oordeel en zonder direct te antwoorden. Geef ze de tijd om de emotie te voelen en te voelen dat dit er mag zijn. Gehoord worden is zo fijn op zo’n moment en zo leren ze de emoties niet weg te stoppen. Soms is dit al genoeg en hebben ze alleen even een uitlaatklep nodig. Mocht je het gevoel hebben dat dit nog niet alles is dan kan je een gesprekje aangaan en de beren op de weg bespreken. Altijd vanuit verbinding en zonder oordeel.
Erkenning
Erkenning van gevoelens is essentieel. Voor ons allemaal op elke leeftijd. We hebben zelf als volwassenen vaak ook ervaringen van momenten dat onze gevoelens niet serieus werden genomen of met de allerbeste bedoelingen onder gesneeuwd werden met opbeurende reacties.
Want dat is wat we natuurlijk allemaal willen. Dat onze kinderen een fijner gevoel krijgen en de nare emoties verdwijnen. Dit vanuit onze beste intenties.