Eigenlijk denk ik dat we allemaal wel eens schuldgevoelens hebben. Dit gevoel zal best wel eens terecht kunnen zijn. Als je niet oplet in de winkel en tegen iemand aan botst en die vervolgens valt, zal je je rot en schuldig voelen. Of wanneer je in de ochtend gehaast bent en tegen je kind snauwt die vervolgens begint te huilen. Dit heeft dan meer met je geweten te maken.
Zijn deze gevoelens terecht?
Vaak hebben we echter schuldgevoelens die ons ontzettend rot laten voelen maar die eigenlijk niet terecht zijn. Ik merk ook dat dit een vaak terugkerend gevoel is bij ouders bij hoogbegaafde kinderen waarmee het niet lekker loopt. En dat er ook schuldgevoelens zijn over dingen die hen zijn overkomen. Iets wat je zelf niet in de hand hebt.
Sluipend monster
Gedachten die een schuldgevoel oproepen kunnen zijn:
- Was ik maar eerder met de juf gaan praten dan hadden we eerder een passende oplossing kunnen bedenken
- Had ik me maar eerder verdiept in wat hoogbegaafd zijn nou eigenlijk voor mijn kind betekent.
- Had ik maar eerder beseft dat onze opvoeding aanpassingen nodig heeft
- Had ik maar/was ik maar……
Ik denk dat velen hier wel wat kunnen invullen. Zelf heb ik ook lange tijd last van schuldgevoelens gehad dus ik weet hoe naar dit voelt. Als een sluipend monster steekt het zijn kop op en overweldigt het je vaak.
Sta hier eens goed bij stil
Zijn deze gevoelens terecht? Is de situatie je overkomen of heb je er werkelijk “schuld” aan? Neem echt de tijd om daar eens aandacht aan te besteden. Want we mogen ook wel eens stilstaan bij onze eigen gevoelens en voor onszelf zorgen. Wat zeg ik, dat MOET zelfs! Voordat je in een vicieus neerwaarts spiraal beland. Heel slecht voor de mindset!
Hoe kom je er van af?
Alleen als je begrijpt dat je niet de omgeving als eerste moet willen veranderen maar eerst met jezelf aan de slag gaat, kan je schuldgevoelens een plek geven en er van af komen. Of in ieder geval beter leren relativeren.
Want het schuldgevoel zit in jou! Dus als je eerst focust op de omgeving verandert er niets met jouw gedachten.
Natuurlijk geeft het een fijn gevoel als je dat gesprek met de juf hebt gehad en er aanpassingen op school komen. En nadat je boeken hebt gelezen en cursussen hebt gevolgd over hoogbegaafdheid, weet je hier meer over en kan je er beter mee om gaan. Maar lost dit het schuldgevoel op?
Vaak past het stemmetje van schuldgevoelens zich dan feilloos aan:
- Als ik dit boek eerder had gelezen, had ik veel eerder begrepen dat ik de opvoeding anders aan moest pakken om minder ruzie in huis te krijgen
- Als ik vorige maand al naar de juf was gegaan of op zoek was gegaan naar een andere school zou mijn kind nu minder ongelukkig zijn.
Als, als, als…
Zodra je jouw mindset en denkwijze verandert, zal je zien dat je het echt beter leert relativeren.
Klinkt allemaal leuk en aardig maar wat bedoel ik nou precies?
Is het niet zo dat je door het schuldgevoel je jezelf wel eens een slechte ouder vind of van jezelf baalt? En dat je achteraf denkt, dit had ik zo anders willen of moeten aanpakken?
En daar zit de clou van het verhaal, ACHTERAF.
Ik ben er heilig van overtuigd dat met de informatie en kennis die je op een bepaald moment hebt, je als ouder ALTIJD de beslissing neemt waarvan je op dat moment denkt dat het de juiste is. Je neemt als ouder niet moedwillig een beslissing die fout is voor je kind, dat geloof ik niet.
Een voorbeeld
Gisteren was er een incident in de supermarkt waarbij mijn kleuter luidkeels begon te huilen, omdat hij geen snoep mocht wat bij de kassa lag. Ik werd boos en zei streng nee, omdat ik vond dat ik daar standvastig in moest zijn. Vandaag lees ik in een boek dat ik dit op een coachende manier veel beter kan aanpakken. Waarbij ik niet boos word en mijn kleuter een rot gevoel bespaar. Nu kan ik me schuldig voelen over gisteren, want ik besef dat mijn aanpak van gisteren niet helpend was. Maar ik heb de nieuwe informatie pas VANDAAG gelezen. Daarom mag ik mild zijn over de situatie van gisteren en handel ik voortaan anders.
Mindset shift
Schuldgevoel kan ook een stimulans zijn om uit een bepaalde situatie te komen. Om de eerste stappen te zetten naar verbetering. Dan is het meer een wake up call. Als je maar diep van binnen weet dat je gerust mild voor jezelf mag zijn. We leren van het verleden en handelen daardoor anders in de toekomst. Bekijk nog eens goed of je bij schuldgevoelens eerst met de omgeving aan de slag moet gaan of met jezelf. Dit zal jouw mindset ten goede veranderen.