Iedereen heeft er wel ervaring mee: het nieuwe jaar begint en we maken goede voornemens. Ambitieuze plannen om het roer om te gooien of om voor eens en voor altijd af te rekenen met slechte gewoonten. Vaak begin je hier vol goede moed aan. We hebben er zin in, voelen ons krachtig en gemotiveerd. Dit keer zal het anders zijn! ….want je hebt het in het verleden wel eens vaker geprobeerd. Maar gaandeweg de weken verwaterd het wat. Het wordt lastiger om vol te houden en de motivatie neemt af.
Negatieve gedachtes
Daar baal je wel van maar het leven slokt je op en je hebt geen idee hoe je op het nieuwe pad moet blijven. Je rommelt nog wat door. Totdat er een punt komt en je de handdoek in de ring gooit. Misschien heb je wel wat resultaat behaalt maar je baalt er enorm van. Dan komen de negatieve gedachtes:
Zie je wel, ik ben zo slap dat ik het niet volhou.
Zelfs dit lukt me niet
Ook dit is me WEER niet gegund om te laten slagen
Een deuk in mijn zelfvertrouwen
Ook ik trapte er elke keer weer in. Hoewel ik niet echt het nieuwe jaar afwachtte om met iets te beginnen en ik het vaak na een weekend “helemaal anders ging doen”. Vaak was de grote vakantie ook een tijd van reflectie waarna ik “het roer compleet om ging gooien”. De afgelopen decennia probeerde ik het keer op keer. Waarom lukte het me dan toch niet? Was ik dan echt zo slap? En weer een deuk in mijn zelfvertrouwen.
Waarom lukt het dan niet?
Dit kan door een aantal redenen komen. Ik benoem er een aantal:
Jouw voornemen is niet concreet genoeg.
Stel jouw voornemen is om meer vrije tijd voor jezelf te plannen om de dingen te doen waar jij echt blij van word. Maar wat bedoel je met tijd? Een uur per dag? 10 uur per week? Als je geen specifieke tijd in gedachte hebt, kan je met dit voornemen weinig. Zodra je daadwerkelijk tijd gaat inplannen, kan je dit gaan waarmaken. En lukt het een dag niet of niet helemaal dan plak je die tijd bij een andere dag of plan je het op een ander tijdstip. Doordat je het concreet maakt, voel je er ook meer mee verbonden en doe je het echt voor jezelf waardoor een grotere kans van slagen heeft.
Maak van jouw voornemen een positief doel:
Stel er is veel strijd in jouw gezin. De kinderen maken onderling ruzie of de communicatie tussen jullie en de kinderen verloopt zacht gezegd niet zo soepel. De verbondenheid is ver te zoeken en iedereen leeft op zijn eigen eilandje. Dan kan je als doel formuleren: ik wil dat er minder ruzie is in huis en we meer samen doen. Echter ligt de nadruk dan op “ruzie” wat iets negatiefs is. Daar komt dan de focus op te liggen. Door een doel positief te formuleren, komt de focus op iets positiefs te liggen. Bijvoorbeeld: ik wil dat we meer betrokken zijn bij elkaar en fijner communiceren. Dit is gelijk een mooi doel om de kinderen bij te betrekken. Door dit positief geformuleerde doel met ze te bespreken, is er meer ruimte voor verbondenheid, want anders voelen zij er een negatieve klank aan.
Zit er aan jouw voornemen een belemmerende overtuiging of gedachte in je onderbewustzijn vast?
Stel je wilt graag afvallen, want je zit niet lekker in je vel. Je weet dat je een fout eetpatroon hebt en dat dit anders moet als je gezonder en vitaler wilt worden. Dit foute eetpatroon is ontstaan, omdat je in de loop van de jaren een emotie eter bent geworden. Je bent emoties gaan verdoezelen met eten. Dit heb je vaker geprobeerd met een dieet af te leren maar dat werkte niet. Vaak kom je dan in een vicieus cirkeltje terecht, omdat dit ook weer je zelfbeeld aantast. Gooi je van de één op de andere dag je eetpatroon om dan kan dat best een tijdje goed gaan. Je kan de effecten ook gaan merken van een gezonder en wellicht slanker lichaam waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Echter komt er vaak een moment dat je weer terug gaat vallen in je oude patroon. Het emotie eten zit vast in je onderbewustzijn, het is een ingesleten patroon. Dit komt bijvoorbeeld voort uit een belemmerende overtuiging of gedachten of onverwerkte emoties uit het verleden. Pas als je dit bij de bron in je onderbewustzijn aanpakt, zal je dit blijvend kunnen aanpakken.
Hoe pak je het dan wel aan?
Ga dan eens bij jezelf na hoe je dit voor jezelf moet aanpakken.
Bij mij zat het voornamelijk in oude emoties en belemmerende gedachten. Toen ik dat onder ogen zag en hier ook daadwerkelijk mee aan de slag ging, ging ik mijn doelen pas bereiken. Daarnaast ben ik een super chaoot en alles-is-leuk-mens dus ook concrete doelen stellen en dingen ook daadwerkelijk inplannen, zijn voor mij een must. Ook weet ik nu dat ik met kleine stapjes mag beginnen. Tussendoelen mag stellen en ook eens een keer mag terugvallen.
Plan van aanpak
Wil jij je goede voornemens dus echt laten werken? Beantwoord dan eens voor jezelf deze vragen:
- Heb ik een concreet doel met kleine tussenstapjes om het haalbaar te maken?
- Heb ik een positief omschreven doel, zodat ik mijn positieve mindset trigger?
- Zit er geen belemmerende overtuiging of ballast uit mijn onderbewustzijn vast wat mijn doel behalen kan belemmmeren?
- Is dit voornemen enkel en alleen voor mezelf? Of stel ik dit doel, omdat ik denk dat dit zo hoort of om anderen te pleasen?
Spreek je doelen ook uit. Wie weet tref je wel iemand met dezelfde doelen of vind je iemand die je kan steunen. En een gouden tip: schrijf je doelen op en hang dit op een plek waar je dagelijks komt. Zo wordt je dagelijks aan je goede voornemen of doel herinnerd en haal je het beste uit jezelf.